Tasaamon pölynsidonta ja kamarikuivaamon kostutusjärjestelmä

FreshWind Oy on toteuttanut seuraavat projektit Multain Saha Oy:lle

  1. Tasaamon pölynsidonta 2014
  2. Kamarikuivaamon kostutus 2014
  3. Kamarikuivaamon laajennuksen kostutus 2017

Vuonna 2014 FreshWind Oy toteutti Multian Sahan tasaamolle pölynsidontajärjestelmän ja kamarikuivaamoon kostutusjärjestelmän.  Vuonna 2017 Multian Saha laajensi kamarikuivaamoa, johon myös toteutettiin Freshwind -kostutusjärjestelmä.

Multian Saha Oy (http://www.multian.fi)

Multian Saha Oy on vuonna 1952 perustettu perheyritys, jonka toiminta-ajatuksena on valmistaa laadukasta sahatavaraa asiakkaiden toiveiden mukaan. Raaka-aineena Multian Saha käyttää huippuluokkaista keski-suomalaista kuusipuuta ja tuotannon kapasiteetti on 55 000 m3 vuodessa. Puun hankinnassa ja sahatavaran valmistuksessa Multian Saha ottaa ympäristön huomioon ja siitä osoituksena Multian Sahalla on PEFC-sertifikaatti.

Multian Sahan tuotannossa käytetään uusinta teknologiaa. Multian Saha Oy:n päämarkkina-alue on Euroopassa ja he toteuttavat asiakkaan toiveiden mukaan myös erikoisemmat dimensiot, pituudet, laadut ja kuivuudet.  Multian Saha Oy:n visiona on tulevaisuudessa olla entistä palvelevampi ja asiakkaat kaikessa huomioon ottava, haluttu ja luotettu yhteistyökumppani, joka ei jää lepäämään vaan kehittyy jatkuvasti.

Lähtötilanne ja järjestelmän valinta pölynsidontaan

Yhteistyö FreshWind Oy:n ja Multian Saha Oy:n välillä alkoi vuonna 2014, kun Multian Sahalla tuli tarvetta pölynsidonnalle. Toimitusjohtaja Heikki Nuoranne muistelee vuoden 2014 lähtötilannetta: ”Taisi lähteä liikkeelle tasaamon pölynsidonta asioista”. Nuoranne lisäsi, ”tasaamossa oli pölyä johon työntekijät reagoivat herkästi. Mietittiin millä sitä lähettäisi viemään eteenpäin ja pölynsidonta tuli tässä vastaan.”

Nuoranne muistelee miten Freshwind -järjestelmään päädyttiin. ”Meillä on ollut yhteinen historia Kalevi Riipisen kanssa. Riipinen oli kertonut minulle Freshwind -järjestelmästä ja avannut mitä Freshwind -järjestelmä voi tarjota sahoille.” Kun Multian Sahalle tuli tarvetta pölynsidonnan tiimoilta, otti Nuoranne yhteyttä FreshWind Oy:hyn.

Nuoranne kertoi, että pelkkä aikaisempi yhteistyö ei vaikuttanut järjestelmän valintaan: ”FreshWind referenssikohteet olivat sellaisia, jotka vaikuttivat asiaan.” Freshwind -järjestelmiä on asennettu ja käytössä useilla suomalaisilla sahoilla. ”Tämä oli meille tärkeä tieto”, lisää Nuoranne.

Uuden kamarikuivaamon kostutus kustannustehokkaasti

Pölynsidontaprojektin jälkeen FreshWind suunnitteli ja toteutti sahatavaran kamarikuivaamoon kostutusjärjestelmän vuonna 2014. Kyseinen Freshwind -kostutusjärjestelmä oli Multian Sahalla käytössä ja toiminnassa noin kolme vuotta, kun kamarikuivaamolle toteutettiin laajennus vuonna 2017. Kamarikuivaamon laajennetulle alueelle tarvittiin myös kostutusjärjestelmä, jonka FreshWind Oy toteutti. Uuden alueen kostutusjärjestelmä toteutettiin hyödyntäen vanhaa Freshwind -järjestelmää. Näin FreshWind Oy sai toteutettua kamarikuivaamon laajennukselle kostutusjärjestelmän kustannustehokkaasti pienellä muutoksella.

”Freshwind ei nostanut käsiä ilmaan ja sanonut, että ei onnistu”

Multian Sahan toiveet ja tahtotila oli, että laajennetun kamarikuivaamon kostutusjärjestelmässä sumutettava vesi tulee olla esikuumennettua. Markkinoilta ei löytynyt sopivaa lämmönsiirrintä, joten FreshWind tarjosi omaa ratkaisuaan, kertoi Nuoranne. FreshWind mitoitti ja teki laskelmat lämmönvaihtimesta.  Nuoranne oli tyytyväinen lopputulokseen ja mainitsi vielä, että ”Freshwind ei nostanut käsiä ilmaan ja sanonut, että ei onnistu”.

Multia Sahan ja FreshWindin yhteistyö

Multia Sahan ja FreshWindin yhteistyö sujui hyvin. ”FreshWindin viestintä projektien aikana oli sujuvaa, kaikki tarvittava tieto saatiin projektin edetessä”, muistelee Nuoranne. Hän mainitsi, että viimeisen kamarin kostutuksen toimituksen ja asennuksen yhteydessä yhteensopivuus pumpun ja tajuusmuuttajan välillä vaikutti hieman aikatauluun. ”FreshWind kuitenkin hoiti tilanteen niin, että kostutus saatiin toimimaan odotetulla tavalla”, lisäsi Nuoranne.

Freshwind -järjestelmä vuonna 2018

”Lähtökohtaisesti kaikki toimii hyvin ja päivittäisin kontaktoinnin hoitaa kunnossapitopäällikkö, jos jotain on tullut”, kertoo Nuoranne.  Nuoranne vielä lisäsi, että ”järjestelmä toimii niin kuin pitää. Toivon, että niistä ei tarvitsekaan kuulla, kun ne on kerran asennettu ja laitettu.”  ”Jos kysyttäisiin kuka laitteen on toimittanut, niin kyllä minä kerron kenen toimittama on”, toteaa toimitusjohtaja Nuoranne.